ادامه تحصیل
کلمه میکروبیولوژی یک واژه فرانسوی است که از ریشه یونانی گرفته شده است؛ به این صورت که میکرو به معنا کوچک یا ریز، بیو به معنا زیست یا زندگی و لوژی به معنا سخن گفتن است که در علم و دنیا پزشکی به معنا مطالعه و شناخت، به کار برده میشود. بنابراین معنا تحت الفظی کلمه میشود: مطالعه و شناخت ریز زیستها!
در واقع، رشته میکروبیولوژی به مطالعه ریز اندامگانی میپردازد که یا تک سلولی هستند، یا چند سلولی و یا بیسلولی میباشند؛ این ریز اندامگان خود به چند دسته ویروسها، باکتریها، آغازیان، قارچها و انگلها تقسیم میشوند. همانطور که در درس زیستشناسی رشته علوم تجربی بیان شده است، قارچها و آغازیان جزو یوکاریوتها محسوب شده و دارای اندامک غشادار هستند؛ اما باکتریها و آرکیها به دلیل نداشتن غشا، جزو یوکاریوتها محسوب میشوند.
اما بر سر دستهبندی ویروسها، تا به حال دانشمندان به توافق نظر نرسیدهاند؛ به این صورت که عدهای از دانشمندان ویروسها را جزو جانداران محسوب میکنند، عدهای دیگر ویروسها را بعنوان مولکولهای پیچیده در نظر گرفتهاند. وجود ریز اندامگان قرنها پیش برای نخستین بار مشاهده شده بودند؛ نخستین مشاهدات میکروسکوپی که از ریز اندامگان ثبت شده است، کپکها بودند که توسط رابرت هوک در سال 1666 به ثبت رسید.
پس تا اینجا کار متوجه شدیم که رشته میکروبیولوژی علمی است که به مطالعه میکروارگانیسمها یا همان ریز اندامگان میپردازد که شناخته شدهترین دانشمند در این حیطه، پاستور است که او را بنیانگذار علم میکروبشناسی میشناسیم که بعد از او، دانشمندانی به نام مارتینوس بیجرینک و سرگئی وینوگرادسکی، وسعت واقعی رشته میکروبیولوژی را گسترش داده و دو سهم عمده در میکروبشناسی یعنی، کشف ویروسها و توسعه محیط کشت غنی را به جهانیان عرضه داشتند.
همچنین وینوگرادسکی اولین فردی بود که علم شیمی درمانی را بر پایه فرآیندهای ژئوشیمیایی توسعه داد و بدین وسیله نقش میکروارگانیسمها را در محیط کشت غنی طیف وسیعی از میکروبها را فوریترین تأثیر میکروبشناسی معرفی کرد.